Thursday, December 8, 2011

Global Television and Human Rights Abuses

satu atau dua hari sebelum filem siap diproses, dihantar melalui udara,disunting dan disiarkan melalui televisyen di negara-negara yang lebih maju yang mana kebanyakan mereka mempunyai rangkaian televisyen.Bahan atau filem tersebut biasanya tidak sampai ke semua orang kerana kerajaan di sesebuah negara menguasai siaran media dan menapis apa-apa jua rakaman berita.
sejak tahun 1960,proses ini telah dipercepatkan dengan ketara iaitu mengurangkan masa diantara satu peristiwa dengan penyiaran.hal ini telah menyebabkan penyuntingan sesebuah filem menjadi lebih mudah,lebih intuitif, dan hampir keseluruhannya melibatkan digital. kamera yang kecil dan canggih telah membuat liputan segala-galanya termasuklah peristiwa-peristiwa penting.
hasilnya adalah bahawa,di luar negar seperti Korea Utara dan Iraq semasa pemerintahan Saddam Hussein di mana kerajaan mengawal pengeluaran berita dan menggunakannya semata-mata bagi melakukan propaganda pro-rejim telah menyebabkan semakin ramai individu di seluruh dunia mampu untuk merakam dan memproses video. hal ini telah menyebabkan berlaku kesukaran untuk menjaga pencabulan hak asasi manusia.
ia adalah satu sifat ingin tahu mengenai pencabulan hak asasi manusia di mana para pengganas telah membuat rakaman video yang mana mereka telah melakukan kekejaman terhadap tebusan dan menyiarkannya melalui televisyen.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;